Echt iedereen kan opruimen, jij ook. Ik hoor je denken: “Ik kan het echt niet”. Ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar het lukt me steeds niet. Waarschijnlijk heb je die keren van buiten naar binnen opgeruimd. Je pakt het aan zoals anderen het doen. Het is belangrijk om je bewust te worden van de struikblokken waar jij tegen aan loopt. Verzand je steeds in chaos? Pak je het te groot aan? Ben je snel afgeleid? Weet je niet waar te beginnen?

Met deze tips pak je het opruimen op de meest simpele manier aan, maar neem je jezelf wel mee. Iedere kleine stap die je neemt, is een stapje dichter bij een huis waar je blij van wordt. Jij  leest toch ook niet een boek in 1 keer uit. Al zou je iedere dag 1 bladzijde lezen, dan ook komt het boek uit. Zo werkt het ook met opruimen. Iedere kleine stap is een stap dichter bij een opgeruimd huis.

Tip 1: Op wat voor moment van de dag heb jij de meeste energie. Denk hier even rustig overna. Op welk moment van de dag krijg jij het meeste voor elkaar? Dit is een goed moment om aan de slag te gaan met opruimen.

Tip 2: Zorg dat je tijd hebt en je handen vrij hebt. Even snel tussendoor werkt niet als je opruimen lastig vindt. Je hoeft echt niet een hele ochtend vrij te hebben. Een of twee uurtjes is in het begin meer dan genoeg.

Tip 3: Begin op een plek waar je meteen plezier van hebt. Begin dus niet op zolder of in de garage. Maar begin op een plek in de gang, in de keuken, je woonkamer. Dit zijn allemaal plekken waar je vaak komt.

Tip 4: Houd het klein. Begin met een super kleine opruimklus. Bijvoorbeeld een besteklade, de kapstok, een lade in de kast een keukenkastje. Begin echt zo klein mogelijk.

Tip 5: Zorg dat je 2 zakken bij de hand hebt. Een voor de spullen die weg kunnen, maar nog te mooi zijn om weg te gooien en een voor de spullen die bij het vuilnis kunnen.

Tip 6: Over ieder voorwerp maak je een beslissing. Mag het blijven of kan het weg. Stel jezelf de vragen: Gebruik ik het of ga ik het echt gebruiken?  Word ik er blij van? Merk je dat je lang na zit te denken over een voorwerp. Dan zit je waarschijnlijk te bedenken waarom het toch moet blijven. Probeer niet te veel te denken en vertrouw op je intuïtie.

Tip 7: Zorg dat je alles opruimt wanneer je klaar bent. De zak met spullen die stuk zijn of niet meer bruikbaar zijn, die gooi je weg. De andere zak met de spullen voor de kringloop breng je meteen weg of zet je tijdelijk even in de garage. Ook kun je ervoor kiezen om de zak alvast op de bijrijders stoel van je auto neer te zetten zodat je ‘m niet vergeet weg te brengen. En de rest van de spullen zet je of leg je terug in de kast. Mochten er spullen zijn die je elders wilt bewaren. Berg die dan ook meteen op.

En klaar is Kees. Nu komt het allerbelangrijkste stukje. Wees trots op jezelf! Het is gelukt! Jij hebt het gedaan! Trakteer jezelf even op iets fijns. Drink even een lekker kopje of thee, ga even lekker een blokje om, of doe iets anders waar je blij van wordt. Je hebt het verdient!

Mocht het je nog niet helemaal gelukt zijn. Geen man overboord. Evalueer met jezelf waar het mis is gegaan. Misschien was de opruimklus toch te groot, was je afgeleid of vond je het te moeilijk om keuzes te maken. Wat het ook is. Leer ervan en probeer het de volgende keer gewoon weer. Oefening baart kunst. Je zult zien, het gaat steeds gemakkelijker.

Merk je dat het je alleen niet lukt. Vraag dan geheel vrijblijvend en kosteloos een kennismakingsgesprek bij me aan om te horen wat ik voor jou kan betekenen.

Wil je meer tips op het gebied van opruimen en organiseren? Like dan mijn Facebookpagina Opgeruimd met Nynke.