Wat mij opvalt is dat we steeds minder naar ons lichaam luisteren. Nou is dat natuurlijk ook niet zo gek als je beseft waar we de hele dag zo druk mee bezig zijn. We hebben ons werk, ons gezin, ons huishouden, onze vriendenkring, onze hobby’s, onze sociale verplichtingen. We plannen onze agenda tot de nok toe vol met allemaal afspraken. We rennen van hot naar her om de kinderen te brengen en op te halen. Nog snel even een boodschapje doen. Oh die afspraak kan nog wel snel even tussendoor. Word je er al moe van als je dit leest? Ik in ieder geval wel!

Is er nog wel tijd om even rustig adem te halen? Een momentje om even te voelen hoe het met ons gaat? Wat ons lichaam nodig heeft? Ik merk persoonlijk dat ik dit een beetje ontleert ben. Door alle hectiek die een jong gezin, een baan en een eigen bedrijf met zich mee brengt besteed ik hier vaak te weinig aandacht aan. Ik heb de neiging om te blijven rennen vliegen en weer doorgaan. En dit eist natuurlijk zijn tol. Mijn lichaam geeft aan het tempo soms niet bij te kunnen benen. Het geeft aan zijn rust momentjes nodig te hebben.

Het gekke is dat door al dat rennen en vliegen ik vergeten ben om naar mijn lichaam te luisteren. Mijn lichaam geeft wel signaleren, maar daar ga ik mee in gevecht. Onlangs postte ik een foto van mezelf met een heerlijk glas muntthee in de zon en zette daarbij: “Schuldig voelen! Even een heerlijk momentje in de zon met een glas muntthee en me ondertussen schuldig voelen dat ik niet druk in de weer ben”.

Zonde toch? Dat ik zo’n heerlijk geniet momentje aan me voorbij laat gaan. We zijn het ontleert om te luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft, maar blijven doorrennen om maar niet achter te raken. Ik geloof niet dat dat de bedoeling is van het leven. Jij wel? Ga het gevecht niet langer aan met je lichaam, maar luister ernaar. Des te sneller herstel je en kun je dingen weer vol energie oppakken.

Maar hoe realiseer je dit?

Allereest is het belangrijk om even te checken hoe je lichaam aanvoelt. Hoe zit het met je energiebalans vandaag? Probeer niet in gevecht te gaan met het antwoord. Het is zoals het is (vandaag). Wanneer je weet hoeveel energie je hebt, dan kun je daar je dag op inrichten. Je hoeft niet elke dag alles op 100 procent te doen.
Mijn vast moment is wanneer de kinderen naar school zijn en ik even 10 minuten rustig kan mediteren. Ontdek voor jezelf wanneer voor jou het juist moment is. Is dit wanneer je net wakker wordt? Wanneer je onder de douch staat? Het maakt niet uit, zolang je het doet voordat je weer begint te rennen en te vliegen.

Vervolgens is het goed om te ontdekken waar je (lichaam) van oplaadt. Waar krijg je energie van? Voor mij is het genieten van de kleine dingen. Een glas muntthee (in de zon), lezen, yoga, mediteren, mijn huis opruimen/schoonmaken. Dit is voor iedereen weer anders. Ga op ontdekkingsreis en ontdek waar jij van oplaadt.

Ga niet langer met jezelf in gevecht, maar luister naar wat je lichaam nodig heeft.

Merk je dat je vaak over je eigen grenzen heen gaat en weet je niet hoe je hier meer balans in krijgt? Neem geheel vrijblijvend contact met me op en ontdek hoe ik jou hierbij kan helpen.

Liefs Nynke